Sunday, 25 November 2012

Ukuwwah yang indah...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
       Berhabuk dah blog ni ana tinggalkan, Ambil masa yang lama nak bersihkannya kembali... hehe.. otak pun dah mula manja-manja malas nk pikir idea. Maka! Hari ini ana paksa juga otak ini berdiri!  YEAHH! Suka naa sangat melebih-lebih.. hehe.. takpe. yang penting semangat kena ada an..?

       Sebenarnya terpikir-pikir juga nak buat entri tentang apa.. Since my mind is losing right now ...(errr.. bukan jadi kurang siuman ae..) Walaupun blog dah nampak uzur dan macam ade takde je orang bace.. nevermind... "aku menulis bukan kerna nama~~~" Melalut lagi..
Saya nak nukilkan satu puisi. Ada kaitan dengan tajuk ni sebenarnya..


Bila berukhuwwah
Terimalah kelemahannya dengan tangan terbuka,
Dengan lapang dada serta kemurnian jiwa
Bila berukuwwah...
Peganglah ia seeratnya,
Kerana ia adalah hadiah dari Allah buat saat suka duka.
Bersyukurlah jika kau punya sahabat,
Kerana ia adalah penguat langkahmu,
Betapa kita perlukan sahabat,
Kerana atas dasar iman,
Allah hadiahkan mereka tanda peringatan dan penghargaan
(puisi dari seorang teman)

       Ukhuwwah, perkataan ini acap kali di sebut. Sudah selalu dikupas malah semua orang telah memilikinya, merasainya keindahan berukuwwah ini. TETAPI, adakah kita benar-benar mengecapi maksud ukuwwah itu? Ukhuwwah bukan setakat diucapkan di bibir sahaja tetapi dilestarikan dalam hati..

Ukuwwah itu sangat indah

Ukuwwah itu terlalu indah untuk diungkapkan dan terlalu manis apabila dihiasi dengan kasih sayang, kejujuran dan keikhlasan. Tidak semua orang menghargai tulusnya ukuwwah itu.. Kadang-kadang, kerana sebuah ukuwwah, air mata menitis kerananya.

Manisnya ukuwwah boleh dirasa jika berukhuwwah semata-mata kerna Allah. Ana baru diketuk kebenaran. (tuk..tuk..tuk.. hehe..) Ukhuwah yang manis tidak akan dapat digapai secara membuta tuli. Tak cukuplah ukhuwah itu dengan hanya bertegur 'hye-hye dan bye-bye' tetapi ukhuwah yang sebenar melahirkan kesatuan dan menenangkan hati. Bila persaudaraan yang dihulur bukan keranaNya, percayalah, kita akan kalah dengan ujian dan berpecah juga akhirnya.


Indahnya suatu persahabatan itu apabila ia wujud kerana Dia. Indahnya bila cinta yang ada kerana Dia. Indahnya kasih sayang yang wujud kerana Dia. Indahnya bila segalanya disandarkan hanya kerana Dia. Indahnya bila segala perbezaan disatukan kerana matlamat yang satu, iaitu menggapai redha-Nya.
Ukuwwah kita setinggi mana?

Gunung?? oh .. tidak.. bukan itu.. Ukuwwah yang indah perlu dirasai dengan hati.. Kita sendiri boleh mengukur ketinggian ukuwwah tersebut. Ana sering merefleksi diri, melihat di mana kedudukan kami. Ana akui mungkin masih jauh dari menikmati nikmatnya ukhuwah yang sebenar. Namun, perjalanan ini tidak akan terhenti di sini. Ana mahu ukhuwah kami bersemi hingga bila satu saat kami ditakdirkan terpisah jauh, ana tidak perlu gusar. Kerana hati-hati kami telah pun terikat padu. 


LAGU YANG SANGAT MENYENTUH HATI UNTUK MEREKA YANG BERUKUWWAH KERANA ALLAH ... HAYATILAH!
  - seiring sehaluan - unicNo comments:

Post a Comment