Tuesday, 18 September 2012

Menghargai Pemberian Seseorang


Assalamualaikum w.b.t. sudah lama saya tak berkarya dalam blog tercinta ini ( chewwahh.. ayat skema) hehe.. abaikan..  Kali ini, di saat ini, pada ketika ini saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih, syukran jazilan , jazakumullahu khairan khathiran kepada antum semua yang sudi meluangkan masa membaca blog saya yang tidak seberapa comel ini. Jangan risau, even blog ni tidak comel tetapi tuan blog ni comel..… wink2!!.. ok.. stop merapu!  Saya ingin bertanya soalan kepada antum semua. Eh.. bolehkan saya gelarkan saudara/saudari semua ‘antum’? Boleh la tu.. hehe.. ok.. back to topicI like to talk about PRESENT OR GIFT atau bahasa mudahnya hadiah. Siapa tak pernah langsung terima hadiah atau pemberian dariapada seseorang? Semua orang pernahkan?  Kadang-kadang kita suka sangat hadiah tu tetapi kadang-kadang juga kita macam nak tak nak je terima hadiah tu..( terasa di hati ini…uhukk2~~). Kita suka mungkin kerana hadiah itu mahal, hadiah itu memang kita idam-idamkan atau mungkin ianya daripada orang yang tersayang? ( sape tu ehk..? ohohoh.. ). Kalau kita dapat hadiah yang macam.. err… kita tak berapa berkenan sangat… kita mungkin akan rasa nak tak nak je ambil.. dalam hati ni.. rasa.. “ishh!! Aku tak suka hadiah ni.. tak de yang lain ke?” – monolog dalaman. Or.. ada yang suka berterus terang sebab dia mengamalkan pepatah arab yang bermaksud ‘ berkatalah benar walaupun pahit’. Maka dia dengan secara jujurnya mengatakan yang dia tidak suka hadiah daripada polan bin polan nih depan dia.. ( -- macam kejam sangat pulak scene nih..^_^”). Berbagai monolog dalaman yang akan terlintas dalam hati kita apabila kita menerima sesuatu pemberian dan iringilah monolog dalaman antum  dengan zikrullah.. (ingat pada Allah) supaya syaitan tak tukar monolog dalaman kita daripada positif ke negative. Renungan bersama.. ^_^.
Saya inigin berkongsi sirah dimana Rasullullah mempamerkan akhlak yang sangat cemerlang,gemilang dan terbilang dalam menerima pemberiaan seseorang walaupun pemberi tersebut mempunyai niat lain di sebalik pemberiaanya.. ikuti sirah ini.. cheng3!!.. ACTION!!

"Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

I’brah yang boleh kita ambil daripada sirah ini ialah : Rasullullah mengajar kita yakni umatnya supaya menerima pemberiaan seseorang dengan ikhlas… sangat-sangat ikhlas. Kalau tak ikhlas cuba juga sedaya upaya untuk ikhlas.. insyaAllah ada kebaikan di sebalik pemberiaannya walaupun kita nampak macam..kecil je..ex : duit seposen..(10sen).. boleh buat macam-macam tau dengan seposen nih! Selain itu, kita jangan memperlekehkan atau merungut dengan pemberiaan seseorang. Ni.. kalau dapat seposen.. dia pergi campak seposen tu dalam longkang ( buat seposen tu macam tak berguna langsung!) ..haihh~~ jangan ae buat gitu.. kecil hati orang tu.. Kita kan kena jaga hati semua orang. Kalau kita jaga hati orang lain. InsyaAllah ramai orang yang akan jaga hati kita.. ^_^. Di samping itu, kepada pemberi hadiah, pemberi perlulah memberi pemberiaan yang paling terbaik sekali kepada penerima.( erk.. betul tak ehk tatabahasa tu..?) Bak kata orang bijak laksana…” berilah sesuatu yang paling kau saying” – saya pun tak tau mana saya dapat frasa nih.. tapi.. ada betulnya juga.. sebab kalau kita bagi benda yang paling kita sayang mestilah kita akan beri kepada orang yang paling kita sayang dengan harapan dia akan menyayangi pemberiaan itu sama seperti kita menyayangi bende tersebut. ( saya buat spekulasi sendiri.. hehe). So.. menjelang birthday saya tak lama lagi nih.. bolehla beri hadiah yang paling antum sayang sekali kepada saya.. InsyaAllah saya akan menjaganya ‘bagai menatang minyak yang penuh’!! – ayat penuh semangat ni! Hehe..
Syukran dan terima kasih dan aligatok!

No comments:

Post a Comment